Румъния разреши на “Шеврон” да търси шистов газ в близост до Дуранкулак

Агенцията за защита на околната среда в Румъния е издала разрешителни за сеизмични проучвания в Костинешти и Вама Веке, които се намират на брега на Черно море до границата с България. Петролният гигант “Шеврон” получи разрешение да търси шистов газ по румънското черноморие, въпреки рисковете от техниката, наречена “фракинг”.

“Агенцията за защита на околната среда в Констанца, югоизточна Румъния, издаде разрешителни за сеизмични проучвания в Костинешти и Вама Веке (Иланлък)”, съобщи министерството на околната среда в северната ни съседка, цитирано от АФП.

Разрешителните позволяват на компанията да извършва “контролирани експлозии” в дълбочина от 10 и 15 метра в район от 1800 кв. м. През януари фирмата получи сертификати и за източния румънски регион Барлад, което даде тласък на операциите й в страната.

Както повечето от вас знаят село Вама Веке, известно още като Иланлък, се намира край границата с България само на няколко километра от село Дуранкулак през граничният пункт по път Е87. Местните дори твърдят, че разстоянието между двете села е не повече от 1000 крачки по тайните комшийски пътеки (в тази статия за дружбата между Дуранкулак и Вама Веке)

В Добрич вече започна организацията на протестните действия, като се планира се добричлии да изразят несъгласието си на българо-румънската граница. Всеки, който има желание да помогне в организацията на протеста, може да се свърже с инициатора Синтия Недялкова на тел. 0888 789 488 или във фейсбук.