Бунтът в Дуранкулак в експозицията на Художествената галерия на Добрич

Eкспозицията „Фрагменти от историята на България” се открива на 3-ти февруари 2016 в Художествена галерия – Добрич, зала №5. В нея десет живописни платна и дванадесет графики от фонда на галерията ще припомнят за някои знакови събития от историята на Добруджа и България. Акцента е поставен върху творбите, пресъздаващ селските вълнения от началото на ХХ век, обхванали цялата страна и завършили с бунта на селяните при Дуранкулак.

fragmenti-ot-istoriata-izlojba-dobrich

Трагичните събития от 1900 г. са вдъхновили множество живописци и графици – темата е развита в картините на Стоян Сотиров, на Добри Добрев, както и в графиките на Петър Чуклев, Галилей Симеонов, Спиридон Борисов, Георги Савов и др.

Темата за войните и последиците от тях е претворена в произведенията на Юлий Минчев (“1876”), на Георги Трифонов – “Пътищата на войната”, “Преселници” на Калина Тасева и др, а героичните събития от 1916 г. е отразил Борис Денев, който като военен художник, изпратен на добруджанския фронт, рисува моменти от войнишкия живот – в „ Боят при село Арабаджии” – рисунка и картината „Ропотът на конете против войната”.

„Основателите – ден първи” на Галилей Симеонов – графика в един по-необичаен формат, ни връща към епичното начало на българската държава, а композицията „Велики Преслав” на Янко Атанасов препраща към епохата на Златния век на книжовността по времето на Симеон І. В изложбата могат да се видят творбите на Юлий Минчев – „1876″, на Георги Трифонов – „Пътищата на Войната”, „Преселници” на Калина Тасева и др.

За първи път е експонирана голямата композиция на Димитър Войнов „Хора против” – групов портрет на избитите български интелектуалци в периода 1923 – 1925 г. Сред изобразените на картината са Иван Багрянов, Тодор Страшимиров, Елена Гичева, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Гео Милев.

„Фрагменти от историята на България” е първа част от изложбата с образователен характер на историческа тема. В края на февруари в зала № 2 ще бъдат подредени портрети на личности от българската история, по повод националния празник – Трети март. Експозициите са полезни за ученици и преподаватели както по изобразително изкуство, така и по история и ще продължат до 18 март.