Mузея в Добрич ще представи в изложба находки от Големия остров в Дуранкулашкото езеро

Регионалният исторически музей в Добрич участва в изложба „Познанието на най-древната цивилизация”, съвместно с регионалните музеи във Варна и Враца. Тя ще бъде открита утре 15 Май в 18,30 часа в Галерия CREDO BONUM в София.

Музеят в Добрич участва с дванадесет находки, открити на западния бряг на Дуранкулашкото езеро, където през 1978 г. бе открито селище от късната новокаменна епоха и представящо най-древното население в района на Западното Черноморие и Долния Дунав 5 250-5 000 г. пр. Хр. В изложбата са включени погребения от най-големият праисторически некропол в света, функционирал непрекъснато от началото на късния неолит – първата фаза Блатница на култура Хаманджия, до края на енеолита – последната, трета фаза на култура Варна, както и други находки.

Сред най-ценните експонати е златна спирала за коса, открита в най-големия праисторически некропол в света край Дуранкулак, информира археологът Тодор Димов. По думите му накитът е датиран около 4600 г. преди Христа и е по-древен от известните най-стари находки от металургично обработено злато. Сред представителните артефакти в колекцията е и огърлица от златни мъниста и полускъпоценния камък халцедон, изработена с висок естетически вкус, както и златен антропоморфен амулет. В експозицията ще може да се види и глинена женска фигурка с пиктограма между гърдите, датирана от средата на каменно-медната епоха.

Археологическият комплекс “Дуранкулашко езеро” е хронологичен и културен еталон за района на Западното Черноморие, Долния Дунав и Добруджа от последната четвърт на шестото хилядолетие преди Христа до края на Първото българско царство, посочват от музея.

izlojba-credo-bonum